fbpx

Har du brug for ferie fra din hverdag?

Trivsel i hverdagen

Skrevet af Louise Kjær

8. august 2020

Vi er mange, der i de seneste dage og uger er vendt tilbage fra sommerferie. Det betyder et gensyn med hverdagen med alt, hvad hvad det indebærer af huslige pligter, lange arbejdsdage, sociale forpligtelser og familielivet med alle dets små udfordringer. Efter en længere ferie kan det være meget godt at gøre status over, hvordan du har det til hverdag. Hvis du har en hverdag, du har brug for at holde ferie fra, så skal der måske laves lidt justeringer.

Jeg er helt med på, at hverdagen aldrig kan blive som en ferie. Vi har alle brug for at trække stikket et par gange om året, men hvis du i hverdagen går med tanker om, at du blot skal overleve til den næste ferie, så er der formentlig behov for en bedre balance.

Livet skal leves og ikke overleves. Det samme gælder vores hverdag, hvor vi trods alt lever størstedelen af vores liv.

Når jeg bare lige…

Når vi ikke trives i hverdagen, kan vi have en tendens til at sige til os selv og ikke mindst menneskene i vores liv, at det bliver bedre, når vi bare lige…

Det kan fx være, når du bare lige er forbi det særligt krævende projekt på arbejdet eller når opgaverne, der har hobet sig op i hjemmet, er klaret. Det kan være alt muligt, vi siger til os selv bliver bedre, når vi ”bare lige”.

Men i livet er der som regel altid noget, der kommer og afløser den ting, du bare lige skulle på den anden side af. Livet er som ebbe og flod, og det står aldrig stille – heller ikke selvom du kniber øjnene (og ballerne) sammen og ønsker det af hele dit hjerte.

Derfor er det vigtigt at være opmærksom og se på, hvilke justeringer der kan hjælpe dig, hvis du ikke helt trives i din hverdag. Nogle gange skal der blot prioriteres anderledes i en periode, men det kan også være, du har behov for mere varige ændringer.

Måske din ferie lærte dig noget om dig selv og dine valg

Tiden efter ferien er et perfekt tidspunkt at tage temperaturen på dit liv. Ferien har måske givet dig et par gode ledetråde til, hvad du savner, nu hverdagen er begyndt igen. Alt det kræver er, at du er nysgerrig og giver tankerne lidt plads.

Hvad der giver trivsel i hverdagen for dig, er ikke nødvendigvis det samme som for andre. Der er alligevel en række ting, der går igen, når jeg taler med klienter, der føler, at hverdagen blot skal overleves.

Så her er et par bud på, hvor du kan gå på opdagelse i, hvordan du har det med tingenes tilstand og måske med fordel lave nogle forandringer.

Hvem og hvad bruger du din tid på?

Vi begynder med den for mange allervigtigste erkendelse for trivsel i hverdagen. Der er intet, der er skrevet i sten. Hvordan du bruger din tid og med hvem, er dit valg. Det frigiver en masse ressourcer i dig, når du opdager, at du faktisk har et valg – også selvom der stadig er en masse forpligtelser.

Hvor i hverdagen du kan vælge at gøre noget andet, kan godt være lidt svært at få øje på, da vi ofte er styret af vores egne og andres forventninger til os. Du får derfor her en lille øvelse, der kan hjælpe dig på vej.

Når du siger ja til noget, så prøv i en periode at spørge dig selv, hvad du dermed siger nej til. Der vil altid være noget, du vælger fra og måske det en gang imellem ville være bedre for dig at sige nej – det giver dig nemlig mulighed for at sige ja til noget andet.

Lad mobilen få en time out

Lidt i forlængelse af, hvad vi bruger vores tid på, så er manges smertebarn mobiltelefonen. Hvad oplevede du der i din ferie? Var der måske dage, hvor du helt glemte at kigge din telefon, og blev overrasket over, hvor nemt det var at lade den ligge.

Se på, hvad det var der gjorde det nemt, og om du kan tage lidt af det med ind i hverdagen. For mange vil blot det, at lade telefonen ligge i et andet rum hjælpe med at holde opmærksomheden fra skærmen.

Tjek ind med dine værdier

Dine værdier er din rettesnor og kompas i livet. De danner grundlaget for størstedelen af dine valg. Har du aldrig set på dine værdier, så kan du risikere, at du er styret af værdier, der slet ikke giver dig den hverdag, du ønsker. Måske du blot har ”arvet” værdierne fra din familie eller fra, hvordan samfundet mener, du skal leve livet.

Så tag et kig på, hvad dine værdier egentlig er og vær nysgerrig på, hvordan du kan leve bedre i overensstemmelse med dem. Du kan læse meget mere om, hvordan du kan arbejde med dine værdier her.

Dette er som sagt blot et udpluk af de områder, hvor mange har oplevet at selv små ændringer har gjort en stor forskel. Måske det er andre områder, hvor forandring for dig vil betyde, at du ikke længe har brug for at holde ferie fra din hverdag.

 

Hvis du tænker, at det er noget nær umuligt at lave forandringer i livet, så er du måske viklet så meget ind i hverdagen, at det er svært at se klart. Her kan coaching hjælpe dig. Læs mere om, hvad coaching er her.

Måske vil du også kunne lide…

Feedback Challenge #2

Feedback Challenge #2

Forestil dig, at en professionel fodboldtræner ikke gav sine spillere feedback løbende, men kun en gang hver tredje...

Sådan kan du forebygge stress

Sådan kan du forebygge stress

Hvordan vi kan forebygge stress, er et spørgsmål, der ikke får den opmærksomhed, det fortjener. Hverken i vores...

Share This