fbpx

Hold hjertet åbent, når landet lukker ned

Hold hjertet åbent

Skrevet af Louise Kjær

12. marts 2020

Den 11. marts viste sig at blive en dag, der vil gå over i historiebøgerne. Pga. coronavirus ser vores allesammens hverdag markant anderledes ud, end den gjorde i går. Vi skal de næste uger lave ændringer i vores liv, som vi aldrig havde forestillet os. Det er en surrealistisk og nærmest uforståelig situation, vi er i nu.
Det kommer til at betyde, at vi alle bliver pressede på vores rutiner, rummelighed og trang til at sætte os selv og vores nærmeste forrest. Det ses allerede. Når folk mod alle anbefalinger skynder sig at hamstre gær og oksekød. Når grupper på Facebook opfordrer til at samles flere end 100 mennesker, fordi de vil vise, at de selv bestemmer, og når mennesker bryder deres karantæne, fordi de ikke selv er i gruppen af sårbare borgere. Men vi bliver alle nødt til at være bedre end det.

Du kan vælge mellem to veje

Og det er jo nemt nok at sige, men hvordan gør man? Til at forklare en vej og en metode, så låner jeg lige to begreber af den irske forfatter og motivationstaler Declan Coyle – den røde og den grønne platform.

En af de mange ting, der kan sende os over på den røde platform, er når vi føler et tab af kontrol, som vi ser i disse dage. Når vi er på den røde platform, er evnen til at været i nuet og finde det positive i en situation fraværende. Vi styres i stedet af tanker som tvivl, frygt og bekymringer over, hvad der venter os.

Konsekvensen af det er vrede, trodsighed, modstand og et behov for at beskytte os selv. Når alt dette tager over, har du overgivet dig til de mest basale overlevesesinstinkter. Instinkter der er skabt for at beskytte os, når løven jagter os på savannen – ikke når du bliver bedt om at vise samfundssind. Det her handler ikke om din overlevelse, men om at tage et fælles ansvar.

 

Den grønne platform

Så tag magten over dine instinkter tilbage og find over på den grønne platform. Når du er her, så accepterer du tingenes tilstand, og at du ikke har fuld kontrol. Det betyder ikke, at du forholder dig passivt. Det betyder derimod, at du netop tager din del af ansvaret for, hvordan du reagerer. Du stopper med at kæmpe mod omstændigheder, du ikke kan ændre. I stedet ser du på, hvad du selv kan gøre for at gøre situationen bare en smule bedre – ikke kun for dig selv, men for alle omkring dig. Her er du i stand til at sænke forsvaret, give dit bidrag og gøre en forskel for dine medmennesker.

 

Du har altid et valg

For at komme igennem disse krævende uger på den grønne platform, kræver det, at du er bevidst. At du observerer dine tanker og går i rette med dem, når de er negative eller drevet af angst og frygt. Det kræver, at du accepterer, at du altid har et valg. Du kan måske ikke vælge, om du vil gå på arbejde eller se en af dine nærmeste, der er syg, men du har et valg på andre områder. Et valg om, hvordan du håndterer situationen og løfter din del af samfundsansvaret.

 

Mange viser allerede vejen

Når alt det er sagt, så er der en masse fantastiske mennesker derude, der lige nu går forrest og viser os, hvordan de gør en svær situation bedre. De følger myndighedernes anbefaling af kærlighed til deres medmennesker – ikke af frygt for selv at blive syge. Der er mennesker, der tilbyder hjælp med indkøb til de sårbare, naboer der står sammen og støtter med børnepasning, og jeg kunne fortsætte, for de eksempler er der mange af. Så lad os alle gøre som dem. Vær det gode forbillede for dine børn, din nabo og dine kollegaer. Vi har hver især et ansvar for, at alle kommer godt igennem disse svære uger.

 

”We can stand in darkness and still proclaim the light”
– Declan Coyle

 

 

 

Måske vil du også kunne lide…

Feedback Challenge #2

Feedback Challenge #2

Forestil dig, at en professionel fodboldtræner ikke gav sine spillere feedback løbende, men kun en gang hver tredje...

Sådan kan du forebygge stress

Sådan kan du forebygge stress

Hvordan vi kan forebygge stress, er et spørgsmål, der ikke får den opmærksomhed, det fortjener. Hverken i vores...

Share This