fbpx

Er du i karantæne? Sådan kommer du godt igennem de to uger

Skrevet af Louise Kjær

10. marts 2020

I skrivende stund sidder tæt på 900 danskere lige nu i hjemmekarantæne på grund af coronavirus. En stor del af dem er ikke selv syge, men har været i tæt kontakt med nogen, der har fået konstateret covid-19.

De vælger at lytte til myndighedernes anbefalinger og bliver hjemme alene, for at støtte op om at inddæmme spredningen af covid-19. De er med til at beskytte de særligt sårbare i vores samfund for en sygdom, der i værste fald kan koste dem livet. Det er jeg meget taknemmelig for, at de gør.

Én af dem der sidder i hjemmekarantæne, er min veninde Karen-Helene Hjorth. Jeg har haft en snak med hende om, hvordan man bedst kommer igennem to uger, hvor mange vil opleve følelser og tanker, de aldrig har oplevet før.

Karen-Helene blev sendt i hjemmekarantæne i sin lejlighed i indre København den 27. februar, fordi hun i nogle timer dagen før havde været på arbejde med en kollega, der viste sig at være smittet med den nye coronavirus. Karen-Helene er ikke selv blevet syg, og kalenderen viser nu, at hun har været alene i sin lejlighed i 12 dage. På trods af omstændighederne har hun det godt.

– Jeg har mødt muren flere gange, og jeg har også grædt, men det jeg sidder med lige nu, er en følelse af styrke.

 

Når du bliver udfordret af dine tanker

Når man, som Karen-Helene og de mange andre i karantæne er meget alene, er det naturligt at blive udfordret af negative tanker, der kan være svære at stoppe eller ændre. Det har Karen-Helene også oplevet.

– Man skal være klar over, at der kommer nogle rutsjebaneture, for der skal ikke så meget til, før man kommer til at spinne sig ind i en negativ tanke. Normalt vil jeg beskrive mig selv som et menneske, der normalt tager fat i de positive løsninger, men man kan nemt komme over i en negativ bane, og det er der, rutsjebaneturene begynder.

 

Hvad kan du selv gøre?

Sidder du i karantæne er det vigtigt at være klar over, at du ofte ikke vil være bevidst om, at du har negative tanker. Du opdager det måske først, når det kan mærkes i kroppen i form af fx trykken for brystet, summen i kroppen eller knugen i maven. Du kan også opdage det ved, at du bliver trist eller frustreret. I den situation kan du hjælpe dig selv, ved at gå på opdagelse i, hvad det er for samtaler du har med dig selv. Når du bliver bevidst om, hvad det er, du fortæller dig selv, har du også mulighed for at ændre tankerne til nogen, der er mere støttende for dig.

 

Skab struktur i hverdagen

Når dagen pludselig ligger helt åben, og der ikke er noget i kalenderen, så kan det blive lidt svært at komme godt ud af sengen og få noget ud af dagen. Noget af det der betyder meget for din generelle trivsel, hvad enten du er i karantæne eller ej, er at du føler, du har en plan for dagen, og at du udretter noget. En af nøglerne til det er struktur. Sørg for at planlægge, hvad du vil bruge dine dage på, så skal du ikke skal bruge en masse energi på hele tiden at finde på nye måder at beskæftige dig selv på.

Den strategi har også virket for Karen-Helene.

– Den måde jeg har gjort det på er, at jeg har inddelt dagen i zoner. Om formiddag har jeg trænet, om eftermiddagen har jeg lavet en to-do liste over ting, jeg aldrig får gjort i en travl hverdag. Det er en masse nyttige ting, som har gjort at jeg har følt mig nyttig på en eller anden måde i en utrolig unyttig situation. Jeg har taget fat i ting, der var nemme og lige til at gå til.

 

Hold tæt kontakt til venner og familie

Selvom du sidder i karantæne, så kan du stadig holde en god og vigtig kontakt til dine venner og familie. Det kan godt være, du ikke kan være fysisk sammen med de mennesker, du holder af, men en stor del af dit sociale behov kan dækkes af samtaler eller blot samvær med videosamtaler. Hvis du savner din kæreste, kan du fx overveje, om I skal spise middag sammen over Skype eller blot have en videosamtale kørende, når I hver især sidder med en bog eller, hvad I nu får tiden til at gå med. Samvær er vigtigt, hvad end det er fysisk eller over noget af den teknologi, vi jo heldigvis har til rådighed i dag.

Netop videosamtaler er noget der har fungeret godt for Karen-Helene under hendes karantæne.

– Få lavet nogle af de gode aftaler, hvor du får snakket – ikke om karantæne og corona, men bare får snakket med andre mennesker præcis som du ville have gjort, hvis du havde siddet overfor dem, lyder det gode råd fra Karen-Helene.

 

 

Måske vil du også kunne lide…

Feedback Challenge #2

Feedback Challenge #2

Forestil dig, at en professionel fodboldtræner ikke gav sine spillere feedback løbende, men kun en gang hver tredje...

Sådan kan du forebygge stress

Sådan kan du forebygge stress

Hvordan vi kan forebygge stress, er et spørgsmål, der ikke får den opmærksomhed, det fortjener. Hverken i vores...

Share This