fbpx

Stop med at jagte meningen

Stop med at jagte meningen

Skrevet af Louise Kjær

28. april 2020

Der er særligt ét spørgsmål, jeg har fået mange gange i disse uger, hvor intet er, som det plejer. Måske du også har stillet det samme spørgsmål: “Hvad er meningen med alt det, vi går igennem?” Men gavner det os egentligt at stille det spørgsmål lige nu?

Mens verden forandrer sig omkring os, og vi skal vænne os til afsavn og en forandret hverdag, leder mange af os efter mening, et højere formål eller gaven, som nogen kalder det.

Men det kan være nærmest umuligt at finde meningen i modgang, mens du står midt i den. Du har jo temmelig travlt med blot at holde hovedet over vandet.

 

Meningen ligger i det, du lærer

Så måske du slet ikke skal lede efter svaret lige nu. Meningen ligger, som jeg ser det, nemlig ikke i det, der sker. Meningen ligger derimod i det, du gør med modgangen – det du lærer af den.

Jeg tror ikke, at der er noget, du skal lære af de udfordringer, som den nye cornavirus har bragt med sig, men der er helt sikkert en masse, du kan lære, hvis du ønsker det.

 

Det er tid til at gå på opdagelse

For at du lærer noget af dine oplevelser, kræver det som med alt andet, at du aktivt gør en indsats. Det gælder ikke kun i tider med coronavirus, men i alle de svære, og selvfølgelig også gode tider, du går igennem i livet.

Når du gerne vil lære noget om dig selv og dit liv, skal du gå på opdagelse hos dig selv, og derefter sætte handling bag det du opdager.

En metode til at begive sig ud på den opdagelsesrejse er at se på dine værdier. Det er et meget konkret værktøj, der har hjulpet både mig selv og mine klienter.

 

Værdier er vejen til balance

Værdier er din guide i livet. De fortæller dig om, hvad de vigtigste ingredienser er i dit liv, som du ikke må gå på kompromis med, hvis du vil trives i din hverdag og dine relationer.

Når du lever i overensstemmelse med dine værdier, er der retning og balance i dit liv.

Vi har alle vores egne værdier, men for at give lidt inspiration er mine egne vigtigste værdier kærlighed, ærlighed, mod, empati, samhørighed og sårbarhed.

 

Fire trin til arbejdet med dine værdier

 

#1 Brainstorm

Lav en brainstorm på, hvilke værdier du har brug for at få opfyldt i dit liv for at have det godt. Ikke materielle ting, men følelsesmæssigt. Vi taler ikke om ’nice to have’ men ’need to have’.

 

#2 Prioriter

Ud af alle de værdier, du har skrevet ned, skal du finde de fem vigtigste og sætte dem i prioriteret rækkefølge.

 

#3 Hvor skal du sætte ind

Se på, hvilke ændringer, der skal til i dig selv eller dine omstændigheder for, at du lever efter dine værdier. Hvis der er dele af dit liv, hvor du føler dig mellemtilfreds, fanget i hamsterhjulet eller stresset, så vil det ofte være fordi, du går imod dine værdier.

 

#4 Skab forandring

Lav stille og roligt små forandringer i din adfærd, måde at tænke på eller omstændigheder, der bringer dig tættere på et liv i balance med dine værdier. Start med de vigtigste værdier først.

 

Husk at arbejdet med dine værdier handler om balance og trives i hverdagen. Det handler ikke om at gå hurtigt frem, men om at tage ét skridt af gangen. Processen skal være kærlig overfor både dig selv og dine relationer.

 

Hvis du gerne vil lære dine værdier at kende og leve mere efter dem, men synes det er svært at gå på opdagelse alene, kan jeg hjælpe dig med processen. Du kan booke en tid til coaching her.

Måske vil du også kunne lide…

Feedback Challenge #2

Feedback Challenge #2

Forestil dig, at en professionel fodboldtræner ikke gav sine spillere feedback løbende, men kun en gang hver tredje...

Sådan kan du forebygge stress

Sådan kan du forebygge stress

Hvordan vi kan forebygge stress, er et spørgsmål, der ikke får den opmærksomhed, det fortjener. Hverken i vores...

Share This