fbpx

Din sårbarhed er din styrke

Din sårbarhed er din styrke

Skrevet af Louise Kjær

12. maj 2020

Over de seneste år er flere og flere begyndt at tale om følelsesmæssig sårbarhed – altså den sårbarhed, der kan ligge i at vise verden, hvem du virkelig er, og hvad du har på hjerte. Sårbarhed er blevet lidt af et buzzord. Noget vi ifølge de belæste alle bør kende og mestre. Men som med så meget andet er det ikke helt så nemt for, hvad betyder det ’at være sårbar’ egentlig helt præcist og, hvordan ser det ud i praksis? Jeg giver her et bud på, hvordan kan du lære din egen sårbarhed at kende, og bruge den til at styrke dig selv og dine relationer.

Sårbarhed kan føles som frygten for at blive afvist, udskammet eller ikke føle sig tilstrækkelig.

Vi kender alle sammen den følelse af nervøsitet, der kan komme, når vi siger, hvad vi tænker eller udtrykker et behov. Det kan være, når du beder chefen om lønforhøjelse, når du beder andre om hjælp eller er den første til at sige, ”jeg elsker dig”. Det kan være noget så skræmmende for, hvad nu hvis den ønskede reaktion udebliver. Hvad gør du så?

Det er netop det, sårbarhed handler om. At sige de ord, der presser sig på indefra og ikke holde sig tilbage af frygt for, hvordan det bliver modtaget. Når ordene er sagt, har du afgivet kontrollen og lader i stedet usikkerheden tage pladsen. Derfor siger man, at sårbarhed kræver styrke og mod – det er bestemt ikke for tøsedrenge.

 

Vis dine sprækker

Det er ikke det polerede og korrekte, vi bliver fascinerede og tiltrækkes af hos andre mennesker. Vi læser jo ikke lange romaner eller ser timevis af film, der handler om, hvor perfekte mennesker er. Det er simpelthen ikke interessant. Det der rammer os, det der fanger os, det vi husker er, når vi får lov at se andre mennesker med alle deres herlige uperfektheder.

Det er vigtigt at forstå sårbarhed og lære at sætte den i spil, for det er, når vi viser vores flossede kanter, at vi knytter os til hinanden.

Hvis du tænker over, hvilke mennesker du har den tætteste og mest værdifulde relation til, så tør jeg godt vædde på, at det er dem, du har givet lov til virkelig at se og høre, hvem du er. Det er de mennesker, der har set det hele, og elsker dig på grund af det og ikke på trods af.

 

Skal sårbarheden styrke eller svække dig?

Sårbarhed kan lære os én af to lektier, og jeg håber, du vil arbejde for, at det er den sidste, du tager med dig.

Efter en afvisning kan du blive så såret, at du lukker ned, bygger muren op og sikrer dig, at ingen nogensinde får lov at se dine sprækker på det område igen. Du kan muligvis få noget ro, men konsekvensen er, at du vil føle dig mindre forbundet med andre.

Du kan også vælge at arbejde med din egen følelse af værdi og selvværd og derigennem få modet til at bevare din sårbarhed. At kende dit eget værd betyder ikke, at du kan leve et liv uden risiko for at føle dig afvist, udskammet eller utilstrækkelig, men det betyder, at sårbarheden ikke slår dig ud. Du ved, at du kan rejse dig igen, når afvisningen i den ene eller anden form kommer.

 

Øvelse i sårbarhed

#1 Skriv de områder ned, hvor du føler dig sårbar. Både der hvor du allerede føler dig i stand til at vise sårbarhed og der, hvor du er mere udfordret.

#2 Når du har identificeret, hvor du føler dig sårbar, kan du gå i gang med at øve dig. Jo mere du øver dig, jo mindre skræmmende og fremmed vil det føles. Start gerne med at vise din sårbarhed oftere på de områder, hvor du føler, at du allerede formår at være i sårbarheden.

#3 Når det føles rigtigt for dig, så kan du med små skridt øve dig i at vise sårbarhed, hvor du måske aldrig har gjort det før. Gør det med mennesker, du stoler på. Fortæl dem eventuelt, at det er svært for dig, så de kan støtte dig.

 

Når du arbejder med din sårbarhed så husk, at den er en gave til andre mennesker – den skal ikke klattes væk. Vis den for dem, der er værd at tage en risiko for.

Der er ingen garantier, når du viser din sårbarhed, men du står til at vinde meget mere, end du risikerer at tabe, hvis du ikke samler dit mod og springer ud i det med alle dine skønne og flossede kanter.

Måske vil du også kunne lide…

Feedback Challenge #2

Feedback Challenge #2

Forestil dig, at en professionel fodboldtræner ikke gav sine spillere feedback løbende, men kun en gang hver tredje...

Sådan kan du forebygge stress

Sådan kan du forebygge stress

Hvordan vi kan forebygge stress, er et spørgsmål, der ikke får den opmærksomhed, det fortjener. Hverken i vores...

Share This