Når ny viden ikke er nok – hvorfor det er så svært at holde fast i det, vi har lært

Citat: Viden er først værdifuld, når den bliver en del af hverdagen – om at omsætte ny læring til praksis.

Skrevet af Louise Kjær

10. maj 2025

De fleste har prøvet det. Man deltager i en workshop, et kursus eller en udviklingsdag, hvor stemningen er god, diskussionerne er interessante, og man går derfra med nye erkendelser, redskaber og en oprigtig lyst til at gøre noget anderledes. Men så går der et par uger. Og langsomt glider det hele i baggrunden. Ikke fordi man ikke vil. Men fordi det kræver mere end indsigt at skabe forandring.

 

Vi undervurderer det, der kommer bagefter

Det er fristende at tro, at en vellykket workshop i sig selv er nok. Men at lære noget nyt og at handle anderledes er to forskellige ting. Den virkelige udfordring ligger ikke i kursusrummet, men i hverdagen bagefter – hvor vaner, kultur og travlhed spiller med. Her er det nemt at falde tilbage i det velkendte. Ikke fordi vi er uengagerede, men fordi det kræver tid, støtte og gentagelse at skabe ny praksis.

 

Vi skal skabe forbindelsen igen og igen

Viden skal holdes i live, hvis den skal have en chance for at blive til vane. Det gælder ikke mindst, når det handler om noget relationelt og forandringskrævende som feedbackkultur, samarbejde og  samtaler. Mange organisationer investerer tid og penge i kulturforandringer. Men hvis vi vil have dem til at virke – sådan for alvor – skal vi også investere i det, der holder forandringen i gang. Ikke bare i læringen, men i forankringen. Det, der gør, at det, vi har lært, bliver en del af hverdagen. Viden bliver først for alvor værdifuld, når den bliver en del af hverdagen.

 

Så hvordan kan I hjælpe hinanden med at holde fast i det, I har lært?
  • Tænk læring som noget, der sker over tid. En workshop kan være et startskud, men forandring kræver vedholdenhed.
  • Skab små påmindelser i hverdagen, der bringer det lærte i spil. Det kan være en sætning, et spørgsmål, en konkret handling – eller noget visuelt, der fanger opmærksomheden og får jer til at stoppe op. Det vigtigste er, at det bliver ved med at minde jer om det, I forsøger at opnå.
  • Skab strukturer, hvor det lærte bliver en del af hverdagen. Forandringer holder kun, hvis der er rammer, der understøtter dem. Det kan være faste møder, bestemte spørgsmål i MUS-samtaler, eller små ritualer i teamet, hvor man bringer det nye i spil. Det skal være muligt – og naturligt – at bruge det, man har lært.
  • Tal om, hvad der virker. Brug tid på at dele de erfaringer, hvor det, I har lært – og det, I gør anderledes – har gjort en positiv forskel.
  • Evaluer og justér løbende. Stil jer selv spørgsmålet: “Virker det stadig for os?” Det kan tage tid at finde den rigtige form, og den skal ofte justeres flere gange undervejs.
  • Sørg for, at nye medarbejdere bliver en del af kulturen. Forankringen mister sin kraft, hvis ikke alle er med.

 

Det er ikke alene de store initiativer, der skaber forandring. Det er det, vi gentager. Det, vi fastholder. Og det, vi sammen bliver ved med at vende tilbage til. Det er dér, den ægte kulturforandring skabes.

 

Jeg arbejder med korte e-læringsforløb, der er skabt til netop det her: at fastholde læring og støtte kulturforandringer over tid. Fx i teams, der arbejder med feedback – både som støtte til onboarding og som en måde at genbesøge det, man har lært.
Hvis det lyder relevant for jer, er I altid velkomne til at kontakte mig.

Måske vil du også kunne lide…

Feedback Challenge #5

Feedback Challenge #5

Har du nogensinde spekuleret på, hvordan du kan forvandle den rutinemæssige feedback til en kraftfuld motor for...

Feedback Challenge #4

Feedback Challenge #4

  Ønsker du at få sat turbo på den gode feedbackkultur, er et af de vigtigste skridt, at du selv begynder at bede...

Share This