fbpx

Nej, du er ikke forkert

Skam

Skrevet af Louise Kjær

24. februar 2020

Kender du den følelse, man kan få, når man synes, man har trådt ved siden af. Den der følelse af, at du har lyst til at kravle i seng og ikke kigge op over dynen, før verden har kørt videre et par dage uden dig. Jeg kender den personligt ret godt. Nogle gange kan jeg, ved selv den mindste fejl, som andre bare trækker på skulderen af, falde den hårdeste dom over mig selv. En dom der gør mig handlingslammet og får mig til at trække mig fra dem, der står mig nærmest. Denne følelse er for mig og rigtig mange andre en af de sværeste at være i. Lad os bare kalde udyret ved dets navn – skam.

Vi taler ikke særligt meget om skam – fordi ja, det er skamfuldt – så lad mig lige begynde med at få sat lidt ord på, hvad det helt præcist er.
Skam er ikke det samme som skyld. Skyld er, når du føler, du har gjort noget forkert. Skam er når, du føler, du er forkert. Når du føler skam, er den helt grundlæggende frygt bag skammen, at du som menneske er forkert og derfor ikke er værd at elske.

 

Dine ubevidste regler styrer dig

Vi har alle et mere eller mindre ubevidst regelsæt for, hvordan vi må og ikke må være. Den indre dommer, som vi også kan kalde det, fortæller dig, at du skal være på en bestemt måde for at være ”rigtig”.

Reglerne skabes allerede i barndommen og er en blanding af din personlighed, og hvad du har lært af dine forældre. Det er netop disse regler, der kommer under pres, når du føler skam. Hvad der giver den ene skam, er derfor ikke det, der giver alle skam. For mig udløses skam særligt (men ikke kun), når jeg føler, at jeg ikke har haft kontrol over mig selv og mine følelser. For dig er det måske, når du ikke har været ansvarlig og gjort, hvad der forventedes af dig eller noget helt tredje eller fjerde.
Når du bliver bevidst om, hvad der udløser din følelse af skam, kan du forhindre, at den styrer dig.

 

Skammen mister sin kraft, når du taler om den

Vi oplever som sagt alle skam, men det er sjældent, vi taler om den. Husk at du kun føler skam, fordi du føler, at du har fejlet som menneske, på grund af noget du har gjort eller sagt. Noget der er så sårbart, er forståeligt nok ikke det nemmeste at snakke om.
Men det er vigtigt at få sat ord på, for det er nærmest umuligt at tæmme din skam alene. Du har brug for at dele tankerne og følelserne med et menneske, du stoler på. Snak med en, som du ved kan rumme svære følelser, så du tør åbne dig uden risiko for at føle, at du bliver lige så hårdt dømt af dem, som du dømmer dig selv.

 

Lad ikke skammen få magten

En anden måde at forhindre, at skammen hæmmer dig, er at lære at genkende den. Når du kender den, kan du lære at bevæge dig igennem den, mens du bevarer troen på, at der intet er ”forkert” ved dig. Her er et par forslag til, hvor du kan begynde.

#1 Gå på opdagelse

Spørg dig selv, hvad der aktiverer din følelse af skam. Hvis du har svært ved det, så læg mærke til, hvordan skam viser sig i dig. Er det en følelse, en tanke, noget du kan mærke i kroppen eller måske et behov for at lukke verden ude for en stund.

#2 Hvad siger din indre dommer?

Undersøg dit indre regelsæt. Hvilke af dine egne regler, har du brudt, siden du har fået en oplevelse af skam.

#3 Er der en anden sandhed?

Når du har fundet frem til dine negative tanker, så spørg dig selv, om der kan være en anden sandhed, end den du fortæller dig selv. Ville du for eksempel være lige så hård, hvis det var din ven, der havde handlet som dig?

 

Er du blevet nysgerrig?

Dette er blot et lille udpluk af måder, du kan arbejde med dig selv og din evne til at være i skammen på. Hvis du har lyst til at arbejde videre med det i en coaching, så kan du kontakte mig på mail@louisekjaer.dk eller 30173187. Jeg svarer altid tilbage inden 24 timer.

Følg mig på facebook her og få nye blogindlæg direkte i dit feed.

Måske vil du også kunne lide…

Feedback Challenge #2

Feedback Challenge #2

Forestil dig, at en professionel fodboldtræner ikke gav sine spillere feedback løbende, men kun en gang hver tredje...

Sådan kan du forebygge stress

Sådan kan du forebygge stress

Hvordan vi kan forebygge stress, er et spørgsmål, der ikke får den opmærksomhed, det fortjener. Hverken i vores...

Share This